Flits of geen flits?

Ik kreeg een vraag of ik fotografeerde met een flits of zonder een flits.

Ik dacht er even over na en besefte dat ik eigenlijk heel weinig gebruik maakt van een een flits. Of een zogenaamde reportageflitser. Ik leg namelijk veel vast zonder een flits omdat ik van mening ben dat een flits een spontane moment kan wegnemen. Bij een ceremonie kan het zelfs verstorend werken, dus menig fotograaf gebruikt het tijdens een ceremonie vrijwel nooit.

Daarnaast zijn huidige camera’s erg sterk om in donkere situaties alsnog mooie foto’s te produceren. Dus de noodzaak voor een flits is voor mij niet hoog. Uiteraard zijn er momenten waar een flits handig kan zijn.

Wanneer gebruik ik het dan wel? Bij een geplande shoot, zoals een locatie shoot. Daar kan je rustig de tijd nemen en kan het bruidspaar poseren. Je kan dan even “spelen” met het licht. Ik plaatst een flits vrijwel nooit op de camera zelf. Een felle flitslicht direct op een persoon is gewoonweg niet mooi. Probeer maar eens nu een selfie te maken met een felle lamp in je gezicht. Prachtig he? :P

Een ander moment waar ik gebruik maakt van een flits is wanneer het enorm donker wordt zoals op een bruidsfeest vaak het geval is. Wat extra licht is dan enorm handig.

Dus een flits gebruik ik wanneer ik het echt nodig heb.

Groeten!